Niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Ik heb geen overzicht meer. Ik kom nergens aan toe. Wat is er aan de hand in mijn hoofd?

Er zijn verschillende oorzaken van hersenletsel, de meest voorkomende zijn een herseninfarct of hersenbloeding. Maar ook een tumor, ongeluk of een neurologische aandoening kunnen tot neurologische schade leiden.

Uitvalverschijnselen zijn afhankelijk van de locatie van het letsel. Zo kunnen er lichamelijke, cognitieve en emotionele klachten optreden. De gevolgen zijn voor iedereen anders.


Wat kan een ergotherapeut voor u betekenen?
Dagelijkse handelingen kunnen opeens erg moeizaam gaan. Denk hierbij aan: wassen, aankleden, koken, huishoudelijke taken, gebruik maken van het openbaar vervoer, werken, het uitvoeren van hobby’s.


De ergotherapeut kan u helpen op de volgende gebieden:

  • Het aanleren van cognitieve strategieën, bijvoorbeeld:
    • Het gebruiken van een kalender of agenda of het instellen van een alarm om afspraken niet te vergeten bij geheugenproblemen;
    • Een activiteit verdelen in verschillende deeltaken bij vermoeidheidsklachten;
    • Het bepalen van vaste oriëntatiepunten buiten- of binnenshuis bij oriëntatieproblemen;
    • Een stappenplan maken voor het koken bij planning- en organisatieproblemen.
  • Oefeningen om de fijne bewegingen, de spierkracht en de coördinatie van vingers, hand en pols te verbeteren of eenhandigheidstraining als er sprake is van een blijvende verlamming.
  • Het geven van inzicht in het activiteitenpatroon. Vervolgens wordt samen gezocht naar een voor u prettige balans tussen het uitvoeren van activiteiten en rust.
  • Educatie of advies aan u en aan uw mantelzorger, zodat jullie inzicht krijgen in de aandoening en beperkingen die hiermee gepaard gaan. Hierdoor kunnen jullie steeds beter inschatten welke invloed uw hersenletsel heeft op het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten.
  • Indien het aanleren van cognitieve strategieën of oefenen geen optie meer zijn, denkt uw ergotherapeut mee in het ‘compenseren’. U maakt gebruik van hulpmiddelen of aanwijzingen van derden. De ergotherapeut kan u helpen bij het selecteren en het leren gebruiken van het juiste hulpmiddel.
  • Aanpassingen, voorzieningen of hulpmiddelen welke voor vergoeding door zorgverzekering of de gemeente (WMO) aangevraagd kunnen worden. De ergotherapeut ondersteund in de aanvraag.

Het uiteindelijke doel van uw ergotherapeut is dat u de activiteiten waar u het meeste waarde aan hecht weer naar tevredenheid en zoveel mogelijk zelfstandig en veilig kunt uitvoeren.

Vragen? Neem contact met ons op.